BLOG

Liefdevol bevallen van Mirjam Vos

MIJN BOEK OVER BEVALLEN: LIEFDEVOL BEVALLEN

‘Dat is vast en zeker ook een hele bevalling’: zo wordt wel gereageerd als ik vertel over mijn boek over bevallen. Ik kan dat inderdaad beamen, en net als de geboorte van een kind is het waanzinnig leuk en spannend! Af en toe had ik een krampje en vroeg ik me af waar ik aan begonnen was. Soms zat ik er doorheen, maar altijd was er wel weer iemand in mijn omgeving, meestal mijn man, die me rustig en bemoedigend toesprak. Of ik hervond de kracht in mezelf om weer door te gaan. Precies zoals het tijdens een bevalling ook kan gaan. Eindeloos werd ik gesteund door twee lieve verloskundigen, heel vaak mocht ik raad vragen aan deskundigen, familie, vrienden en bekenden. Het boek is ruim na de verwachte datum geboren, veel dikker geworden dan aanvankelijk bedacht en kreeg als naam Liefdevol bevallen, kies de voorbereiding die bij jou past.

Tijdens de vele jaren waarin ik zwangere vrouwen en hun partner heb voorbereid op de geboorte van hun kind, heb ik geleerd dat er vele wegen naar Rome leiden. Er zijn vrouwen met een wat stoere, nonchalante houding die tegen mij zeggen ‘er is er nog nooit eentje blijven zitten’, andere vrouwen uiten hun behoefte aan controle door het schrijven van gedetailleerde geboorteplannen, sommige vinden in zichzelf een ‘go with the flowhouding’, en weer andere proberen met behulp van meditaties en visualisaties een positief verloop in de hand te werken.

En al die vrouwen verkeren in andere situaties: ze zijn zwanger van een eerste of van een volgend kind, doen het samen of juist alleen, ze zijn onbedoeld zwanger geworden of na een intensief traject, ze worden door een eerstelijnsverloskundige begeleid of ze zijn onder zorg van een (academisch) ziekenhuis, ze koesteren zich in de verloskundige zorg zoals die in Nederland georganiseerd is of willen juist buiten de algemeen geldende richtlijnen bevallen. Bovenstaande ingrediënten kunnen ook gecombineerd worden –en bovendien is deze opsomming van variabelen verre van volledig.

Maar wat ondanks alle verschillen steeds opvalt, is dat vrouwen zich verbinden en verbonden voelen met elkaar; ze worden moeder van het kind dat in hen groeit en willen daar graag een positieve start voor. Dat begint wat mij betreft met een liefdevolle voorbereiding. Spreekt dat jou ook aan?

Eind maart ligt het boek Liefdevol bevallen, kies de voorbereiding die bij je past in de winkel, en je kunt het ook online bestellen. Je kunt ook een van mijn zwangerschapscursussen volgen. Een aanrader als je je op je eigen, unieke wijze liefdevol wilt voorbereiden op de geboorte van je kind. Vind ‘je eigen weg naar Rome!’.