FAQ

Veelgestelde vragen en antwoorden

Algemeen

Welke cursus is geschikt voor mij gezien mijn uitgerekende datum?
Het is het fijnst als de cursus ongeveer twee tot vier weken voor je uitgerekende datum eindigt; om die reden eindigt er elke maand een cursus. Als de cursus die je op het oog hebt, dichter bij je uitgerekende datum eindigt, stuur me dan graag even een e-mail zodat ik samen met je kan kijken naar de mogelijkheid om eventueel een of meerdere lessen met een eerdere cursus mee te doen.

Wordt de cursus vergoed door mijn zorgverzekering?
Uiteraard ben ik ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en staat dit op de factuur vermeld. Een aantal zorgverzekeraars stelt daarnaast als voorwaarde dat de cursus door een verloskundigenpraktijk wordt aangeboden. De cursussen Zwanger en Fit, en Mindfulness voor zwangeren worden door de verloskundigenpraktijk van het Geboortecentrum georganiseerd. Dit staat op de factuur aangegeven. Sommige zorgverzekeraars vergoeden ook de privé-voorbereiding op de bevalling. Voor vergoeding van de babymassagecursus is het van belang te weten dat ik lid ben van de Vakgroep Shantala Docenten. Meer informatie over mijn scholing en ervaring vind je in mijn cv. Houd er wel rekening mee dat de meeste zorgverzekeraar de cursus pas na afloop vergoeden.

Is het mogelijk om een proefles te volgen?
De informatie op de website en in de folder omschrijven de verschillende cursussen helder, daarom is het niet nodig om een proefles te volgen. Maar omdat Mindfulness nog niet bij iedereen even bekend is, is het mogelijk eenmalig een proefles te volgen om een idee te krijgen van hetgeen we doen.

Kan ik een gemiste les inhalen?
Een eventueel gemiste les kan bij een volgende cursus ingehaald worden of (als je vooraf weet dat je een les zult missen) bij een andere groep meegedaan worden. Dit geldt voor alle cursussen.

Ik ben niet onder zorg bij de verloskundigenpraktijk van het Geboortecentrum, kan ik meedoen met de cursus Zwanger en Fit, Mindfulness voor zwangeren of Privé-voorbereiding?
Ja, dat is geen enkel probleem. Er doen vrouwen uit de hele stad (en daarbuiten) mee.

Zwanger en Fitbevalcursus

Moet je goed in conditie zijn of veel sporten om mee te doen met Zwanger en Fit?
Nee, dat is niet nodig. De oefeningen zijn aangepast aan de duur van je zwangerschap.

Mindfulness voor zwangeren

Moet je ervaring met mediteren hebben om mee te doen met de Mindfulness voor zwangeren?
Het is niet nodig om ervaring met mediteren te hebben.

Is Mindfulness voor zwangeren zweverig?
Mindfulness voor zwangeren is niet zweverig. De eerste twee lessen zijn algemener en meer gericht op je zwangerschap, de laatste twee lessen zijn vooral gericht op de bevalling. Je krijgt concrete handvatten (adem, ontspanning, beweging, houding, visualisaties en affirmaties) om om te gaan met weeën, pijn en ongemak.

Ik wil Mindfulness in mijn verlof volgen, maar dan start er geen cursus. Wat is handig?
De lessen bestaan uit een cyclus van vier keer met vier verschillende thema’s. Je kunt op elk gewenst moment in de cyclus instromen. Als je de keuze hebt, adviseer ik je om bij de eerste les te beginnen.

Jij & je baby

Ik wil graag meedoen met een babycursus maar zie er tegenop als mijn baby gaat huilen. Hoe doen andere ouders dat?
Tijdens de cursus kan er gevoed, getroost en verschoond worden, dat is geen enkel probleem.

Mag mijn partner of iemand anders meekomen naar de babycursus?
Ja, dat mag, na overleg.

Kan ik een les Bewegen met je baby/Babymassage inhalen?
Ja, dat kan, na overleg.

Waarom is er een minimumleeftijd van twee maanden voor de babymassage?
Sommige baby’s vinden het al voor de leeftijd van twee maanden heerlijk om gemasseerd te worden en genieten intens. Wel is de concentratieboog nog korter dan bij een oudere baby. Daardoor kan het zo zijn dat je niet de volledige massage mee kunt doen. Het voordeel van heel jong beginnen is dat je alle tijd hebt om het je helemaal eigen te maken en je kindje er helemaal aan te laten wennen. Je kunt er dan allebei lang van profiteren.

Kan ik samen met mijn partner naar de babymassage komen of kunnen we elkaar afwisselen zodat mijn partner ook een goede band opbouwt?
De babymassage is bedoeld voor de baby plus een ouder en bij voorkeur is dat steeds dezelfde ouder. Er is een ouder die masseert. Elkaar per week afwisselen kan wel, maar ik raad het niet aan omdat je de massage stap voor stap aanleert. Je zou elkaar dan tussentijds moeten instrueren maar zelfs als je dat doet, blijft het toch rustiger als steeds dezelfde ouder komt.