Goede hechting, goede voornemens

mom and baby in close contact

Wat babymassage te maken heeft met een veilige hechting

Wanneer je nog maar kortgeleden moeder of vader bent geworden, barst je misschien wel van de goede voornemens en intenties over hoe je met baby wilt omgaan. Wat je hem of haar wilt meegeven in het leven, wat je belangrijk vindt en ook wat je wilt vermijden.
Gelukkig is onder een groeiende groep ouders bekend dat een veilige hechting belangrijk is voor je baby: goed gehechte baby’s hebben later onder meer een beter gevoel van eigenwaarde, ze zijn sociaalvaardiger én weerbaarder. Het reageren op wat je baby je met geluiden, gezichtsuitdrukkingen en lichaamssignalen vertelt, is een voorwaarde voor het tot stand komen van die goede hechting.

Je baby en stress

Luister daarom liever niet naar geluiden uit een ver verleden waarin gezegd wordt dat het goed is om je baby door te laten huilen, dat het niet goed is om je baby te troosten, of dat je je baby verwent door hem of haar op te pakken, wanneer hij huilt. We weten inmiddels dat de stresshormonen hierdoor oplopen en dat baby’s nog niet in staat zijn die stresshormonen af te breken. Daar hebben ze jou echt nog voor nodig. Het voorgaande betekent overigens niet dat je geen goede ouder bent, wanneer je baby huilt. Je baby heeft nog maar een beperkt arsenaal aan uitdrukkingsmogelijkheden tot zijn beschikking – maar huilen kan hij vanaf het begin. Een uiterst accuraat middel om aandacht van zijn moeder of vader te krijgen.

Babymassage en goede hechting

Wanneer je een cursus babymassage volgt, krijg je meer oog voor hetgeen je baby je ‘met alles wat hij in huis heeft’ vertelt. Je krijgt ook letterlijk gereedschap in handen waarmee je je baby telkens weer liefdevolle aandacht kunt geven, kunt helpen om stress af te voeren en kunt helpen te ontspannen. Het bewust agenderen van quality time met je baby, door je baby te masseren, zal daarom op een waardevolle manier bijdragen aan die veilige hechting.
Om het je gemakkelijk te maken je goede intenties om te zetten in de praktijk van alledag starten er regelmatig cursussen. Schrijf je meteen in op een babymassagecursus.