Geboorteverhaal

Jessie

Hallo Mirjam,

Op zondag 00/00 2021 is om 12.42 uur M. geboren in het OLVG Oost! We zijn ontzettend blij met hem en helemaal verliefd. Mama en papa liefde maakt inderdaad helemaal blind 😊!!
 
Op zaterdag 00/00 ben ik rond 16.00 uur nog naar een housewarming van vrienden geweest, we hebben die avond nog lekker gekookt en op de bank gehangen. Toen ik naar bed ging zag ik dat ik de slijmprop had verloren. Aangezien jij zei dat dit niet echt wat te betekenen had en het wellicht nog een aantal dagen kon duren, ben ik lekker gaan slapen. Rond 2.30 uur (nieuwe tijd) werd ik wakker met een nat gevoel en bleek dat mijn vliezen waren gebroken. Nou toen keken we elkaar aan….nu is het echt begonnen. 
Ik heb geprobeerd om nog een paar uur te slapen, maar dat lukte niet goed. Ik kreeg steeds meer rugpijn, heb nog met een kruik geprobeerd. Rond 5.00 uur ben ik opgestaan en onder de douche gaan staan. K. in de buurt en die heeft ondertussen de was nog opgehangen en het bed verschoond, want ja het kan nog lang duren. Ik heb trouwens ook moeten overgeven een aantal keer. Echt een teken dat je lichaam zich aan het klaar maken is voor de bevalling volgens mij.
 
Na de douche heb ik in de woonkamer op de bal gezeten, over de strijkplank gehangen en over een stoel. De verloskundige heeft K. rond 7.00 uur gebeld. Zij was er rond 8.00 uur. Ik weet nog dat ik dacht als zij gaat zeggen je hebt pas 4 cm ontsluiting dan flip ik hier. Maar ik bleek al 8 cm ontsluiting te hebben, ik had bijna geen rust tussen de weeën en we mochten direct naar het ziekenhuis en in Oost was plek (achteraf was ik daar heel blij mee, super fijne zorg en mensen!!).
 
Rond 09.00 uur in het ziekenhuis. Mijn eigen verloskundige kwam ook direct. Bij mij thuis in de ochtend kwam een vervanger A., maar op dat moment maakt dat je helemaal niks meer uit. Hetzelfde als een lang nachthemd, ik heb uiteindelijk gewoon in een t-shirt gestaan met alles open en bloot. 
In het ziekenhuis heb ik zowat alle houdingen wel geprobeerd. In de vensterbank gehangen, op de baarkruk, vervolgens met handen en voeten op bed tegen de rugleuning aan (minst fijne houding) en vervolgens hebben ze het bed zo hoog gezet dat ik kon staan en er tegen kon leunen. Uiteindelijk heb ik ook nog in bed gelegen afwisselend de linker en rechter zijde.
 
Na 2 uur persweeën heeft de verloskundige me toch over gedragen aan de 2e lijn en kreeg ik een infuus met oxytocine om de weeën weer sterker te maken. Voordat dit werkte moest ik een aantal weeën wegpuffen en de methode die we hebben geleerd bij jou (hapje lucht en 5x uitpuffen) hielp echt perfect. Tussen het moment van de overdracht van de 2e lijn en de geboorte zat 25 minuten. Het ging uiteindelijk heel snel. Ik ben achteraf zo blij dat ik de cursus bij jou nog hebt gevolgd en dat we geoefend hebben met de verschillende ademmethodes, de houdingen etc.
 
Alles bij elkaar vond ik het met de rugweeën heel erg te doen. Die massage voor het verlichten van de rug wat we tijdens de partnerles hebben geleerd heeft ook geholpen. K. heeft me er goed doorheen geholpen 😊
Ja het was niet fijn en soms ook pijnlijk, maar waar ik toch wel het meest trots op ben is dat ik het helemaal zonder pijnstilling heb gedaan. Ook geen moment aan gedacht. Ik keek natuurlijk erg op tegen de bevalling, maar het is me echt heel erg meegevallen. Nooit verwacht dat ik dit zonder pijnstilling kon doen of zou zeggen dat ik het vond meevallen. Ik vond het achteraf gezien een hele mooie gebeurtenis en wordt nu nog emotioneel als ik eraan denk.
 
Met M. gaat alles goed. Ik wilde borstvoeding geven en dat moest even op gang komen. Maar ik kreeg er geen speciaal gevoel bij, iets wat ik bij het flesje wel had. Maar nu na een week de fles voel ik me toch wel schuldig dat ik niet echt heb doorgezet. Dus ik ben van plan om een lactatiekundige in te schakelen om te kijken of ik het toch nog op gang kan krijgen.
Heb je hier ervaring mee?
 
Mirjam bedankt voor alle tips, ik heb er heel veel aan gehad! Het kaartje zie je zo snel mogelijk in je brievenbus.
 
Met vriendelijke groet,
Jessie, K. en M.!