BLOG

ALLEDAAGSE ACTIVITEITEN ZINVOLLER DAN ‘QUALITY TIME’


Dit is weer echt een stuk naar mijn hart! En dat is wat ik ouders ook zo graag meegeef bij de cursus Bewegen met je baby! Ik gebruik daar ook het woord quality time want zo’n uurtje gericht aandacht geven aan je baby is sowieso quality time. Niet alleen voor de baby maar ook voor de ouder. Maar de uiteindelijke bedoeling is dat je wat je als ouder op de cursus leert thuis in het dagelijks leven gaat toepassen! Zodat je de hele dag quality time hebt.


Je baby rustig en haptonomisch oppakken, dragen en neerleggen. Dat alleen al kan een wereld van verschil maken, vooral bij baby’s die geneigd zijn tot overstrekken. Je baby met aandacht verschonen, benoemen wat je doet en je baby er actief bij betrekken. Je baby kan echt al meehelpen endoet dat graag. Quality time is ook een liedje voor je baby zingen, dat is niet alleen goed voor het ritme en taalgevoel maar ook gezellig en een mooi contactmoment .


Quality time kan ook bestaan uit bewegingsspelletjes doen, zodat je baby zijn lijfje leert kennen, lichaamsbewustzijn ontwikkelt en zich van daaruit motorisch goed kan ontwikkelen. Een motorisch goede ontwikkeling is een veelzijdige ontwikkeling; geen eenzijdig bewegingspatroon waarbij alleen het voorwaarts bewegen (wat we gebruiken bij gaan zitten en gaan staan) ontwikkeld wordt maar een bewegingspatroon waarbij juist ook het draaien om de lichaamsas geleerd wordt -zoals je doet als je van je rug naar je buik rolt en vice versa. Zodat je baby van nu het later fijn vindt om buiten te spelen en in beweging te zijn, in plaats van binnen achter een beeldscherm te kruipen. Zodat je baby, als die als kind gaat fietsen of nog later als jongvolwassene autorijdt, gemakkelijk achterom kan kijken en niet zo’n spiegeltje op het stuur hoeft als hij vijftig plus is, of alleen maar kan autorijden met superspiegels aan de zijkant.


Quality time betekent ook dat je als ouder in huis, of waar dan ook, loopt en liefst ook danst met je baby in je armen omdat dat het evenwichtsgevoel van je baby veel meer stimuleert dan in een wagen liggen, in een wipstoel zitten of in een grote auto rondgereden worden. En omdat het leuk is dat te doen, het geborgenheiden veiligheid geeft en jullie band ten goede komt. Quality time is superbelangrijk voor een baby, maar moet gedurende de dag geboden worden en bestaat inderdaad niet uit allerlei speciale uitstapjes!