BLOG

TE LANG ZITTEN


Lees dit artikel “Lang zitten vertraagt het leren lopen”.


Dat een baby een maandje later loopt, vind ik eerlijk gezegd niet zo interessant … Belangrijker vind ik het om ouders te wijzen op de kans dat hun baby het kruipen overslaat als hij/zij veel tijd in wippertjes of autostoeltjes doorbrengt en weinig tijd op zijn buik gelegd wordt. Dat hoeft niet lang, dat vindt je baby namelijk niet leuk maar het kan juist vaak op een dag korte tijd aangeboden worden. Er zijn heel veel manieren om dat leuker te maken voor je baby.


Zet bijvoorbeeld een scheerspiegel bij de commode en leg je baby voor of na het verschonen steeds even op zijn of haar buik. Geef daarbij eventueel met je handen een beetje druk op de billetjes en je maakt het gemakkelijker voor je baby om zich een beetje op te richten en naar zichzelf in de spiegel te kijken. Zet de armpjes er goed onder. Dikke lol voor de allerjongsten! Nee, niet meteen de eerste keer, even geduld en een paar keer doen….


Is je baby al een maand of vier, vijf, leg dan speelgoed naast hem op het speelkleed of in de box en verminder het speelgoed boven hem. Zo ondersteun je de natuurlijke motorische ontwikkeling: rollen tot buikligging. En buikligging is weer een voorwaarde om goed te gaan kruipen.Kruipen is ongelooflijk belangrijk voor een goede rechts-links coördinatie, goed gebruik van rug- en buikspieren, ruimtelijke oriëntatie, oog-handcoördinatie, voorkomen van rugpijn op latere leeftijd, soepele motoriek en de samenwerking tussen twee hersenhelften – misschien vergeet ik nog wat. Minder wippertjes en autostoeltjes, alle bimbo’s (of hoe die onmogelijke plastic dingen ook mogen heten) de deur uit en vaker samen spelen!Anyway, ben je geïnteresseerd in hoe je de ontwikkeling van je baby kunt optimaliseren? Elke 2 maanden starten de cursussen Bewegen met je baby. Je bent van harte welkom en kunt je nu al inschrijven!