BLOG

Je baby oppakken

Je baby dragen, hoe doe je dat?

Heb je wel eens geteld hoeveel tijd je je baby op één dag draagt?
Om je eigen lichaam en energie te sparen is het belangrijk dat je het op de goede manier doet. Hoe jonger je baby is, hoe meer hij jouw steun daarbij nodig zal hebben; tijdens het oppakken, het dragen en ook wanneer hij/zij weer neergelegd wordt.

Je baby met liefde dragen

Maar er zit ook een andere kant aan dragen, waar we wat minder vaak bij stilstaan. Een paar weken geleden las ik in een nieuwsbrief hoe een vrouw zich gedragen voelde door de liefde. Ik was erdoor ontroerd en voelde ineens hoe de liefde je kan optillen en je licht kan laten voelen. Het lijkt alsof je even de alledaagse werkelijkheid overstijgt en vleugels krijgt. Dat is, denk ik, wat je je baby ook wilt laten voelen: dat hij zich gedragen voelt door jouw liefde. Elke keer weer als je hem oppakt, draagt en neerlegt. Daarmee krijgt je baby vertrouwen in jou en wordt de kiem gelegd voor eigenwaarde.

Hoe draag jij je baby?

Betrek jij je baby bij die handeling? Ondersteun je zijn/haar billen daarbij? We noemen dat haptonomisch dragen of dragen met basisbevestiging – omdat we de baby daarmee in zijn bestaan bevestigen en met onze liefdevolle handen laten voelen dat hij/zij goed is zoals hij is.
In de cursus Bewegen met je baby 1 leer je spelenderwijs en al doende:
• je baby haptonomisch oppakken, dragen en neerleggen;
• meer over de interactie met je baby: spiegelen, taal van de ogen en handen van je baby, timing, tempo en herhaling;
• hoe je baby buikligging, oftewel tummy time, leuk gaat vinden en waarom buikligging belangrijk is;
• wat je kunt doen om darmkrampjes te voorkomen;
• met liedjes en bewegingsspelletjes en baby-yoga aan te sluiten op de ontwikkeling van je baby, – omdat ouderschap meer is, dan alleen je baby verzorgen;
• krijg je inzicht in hoe jouw kind zich ontwikkelt en tips om een veelzijdige ontwikkeling te faciliteren, – en natuurlijk leer je ook waaróm dat belangrijk is;
• je baby nog beter kennen!

Daarnaast is er aandacht voor je eigen herstel, want: ‘Oei, die zere rug!’ en ‘Waar zijn je buikspieren gebleven?’ en ‘Hoe is het met je bekkenbodem en welke oefeningen zijn geschikt? Aan het eind van elke les is er tijd en gelegenheid tot uitwisseling met andere ouders. De cursus wordt afgesloten met een introductie-les babymassage.
De cursus Bewegen met je baby 1 is geschikt voor baby’s die bij aanvang van de cursus tussen de zes en zestien weken oud zijn. Elke twee maanden start er een cursus, schrijf je nu in voor de eerstvolgende!