BLOG

BORSTVOEDING OP EEN ITALIAANS STRAND

6 september 2016

De dame voor me is op leeftijd. Ze draagt een witte pet, een zwarte knielange legging en een rose bikinibovenstukje met witte bandjes. Bij nader inzien zou het ook haar beha kunnen zijn. Dat is aannemelijker in combinatie met haar legging en haar ernaast geparkeerde sportschoenen. Ze peuzelt aandachtig aan een vrucht. Een Deense dame aan mijn rechterkant heeft de heersende Italiaanse modus om je om te kleden overgenomen, dat wil zeggen dat je verscholen achter, bedekt door, gewikkeld in, dan wel verstopt onder je handdoek je kleding wisselt. Aan mijn linkerkant naast me klinkt het prrttt, prrtt, prrttt; een klein mannetje speelt in het zand met zijn emmertje. Bababababa, mamamamama doet een van de vrouwen even later naast me terwijl ze een filmpje maakt van de eerste stapjes van haar zoon, het mannetje dat net prrtt, prtt oefende. Een paar minuten eerder had ze hem nog aan de borst en zag ik het mannetje drinken; met ritmische bewegingen, ondertussen met zijn vrije handje de stof van de bikini en de huid van zijn moeder onderzoekend.

In de week dat ik hier nu ben, heb ik het al vaak gezien, een moeder die haar kind op het strand de borst geeft. Meestal een beetje verscholen en gelijktijdig onomwonden. In ieder geval een stuk gemakkelijker en vanzelfsprekender dan de omslachtige omkleedpartijen. Die vragen standaard veel aandacht. Opmerkelijk hoe je oog er als kijker naar toe getrokken wordt. Hoe spannend wordt het zien ven een klein stukje blote borst of bil op deze manier!

Ik bedenk me hoe er in Amsterdam vaan negatief geoordeeld wordt over het geven van borstvoeding aan baby’s die al wat ouder zijn en hoeveel moeite sommige moeders nemen om dat kleine stukje blote borst, slechts een moment zichtbaar, te bedekken met hulpmiddelen als een borstvoedingsdoek. Nooit had ik verwacht dat dat in Italië, op het strand zoveel vanzelfsprekender zou zijn.

En terwijl ik dat bedenk wikkelt een man zich in een grote blauwe handdoek. Het wordt een soort maxi-rok. Hij kijkt om zich heen, draalt en maakt aanstalten om zich te verkleden… Ik kan het niet laten om te kijken…