Geboorteverhaal

Tessel
Beste Mirjam,
 
Toen ik je mail las vorige maand waren nét (bij 41+3) mijn weeën begonnen! Graag stel ik je voor aan xy, vernoemd naar zowel de man van mijn vader (XY) als naar mijn moeder (XX). Hij doet het super goed en het ouder zijn gaat bijzonder soepel (hormonen hè)! Hij slaapt ‘s nachts geweldig en is overdag erg wakker en alert – wat wel lastig kan zijn voor de dagen dat ik alleen met hem ben (lees: je komt verder tot niks haha). 
 
De bevalling is, ik kan niet anders zeggen, super verlopen. Ook veel complimenten van de verloskundige gekregen! Het zal een combinatie zijn van instelling, fitheid (tot het eind heb ik actief kunnen blijven), lichaamseigenschappen, goede begeleiding, én natuurlijk een goede voorbereiding. Voor dat laatste (en voor instelling) heb zeker veel gehad aan de cursus. Ik moet zeggen dat ik het deel mindfulness/body scan weinig bewust heb toegepast, maar wel veel heb gefocust op de adem, denken aan ‘meer pauzes dan weeën’ en dan ook echt ontspanning zoeken, de verschillende houdingen en andere tips (zoals het kleine hapje lucht voor het persen ipv je borstkas vol en de ‘hete bitterbal’). Tegendruk door mijn vriend op de rug bij rugweeën was ook echt een life saver. Vanwege het overtijd zijn was ik al gestript en wist ik dat de baarmoedermond al mooi verstreken en wat open was – dus de latente fase heb ik ‘cadeau’ gekregen! De ochtend van de weeën zouden de vliezen gebroken worden waar ik eigenlijk nogal tegenop zag, ik was dus erg blij dat de weeën die ochtend vroeg vanzelf begonnen. Tot 5-6 cm thuis geweest wat goed te doen was met verschillende houdingen/douche/ademtechnieken/afleiding, en daarna naar Bevalcentrum West waar gelukkig plek was, zelfs kamer met groot bad wat voor de ontspanning tussen de weeën heel fijn was. Ik ben overigens van de parkeerplaats naar de verloskamers gelopen en zonder te denken aan een rolstoel haha. Bij de volgende check had ik al volledige ontsluiting – een opluchting want keuzes over evt pijnstilling vielen nu weg! Meteen persen zat er echter bij matige persdrang nog niet in, eerst de baarmoeder/het lichaam zelf zijn werk laten doen – en die weeën waren wel het zwaarst 1 uur lang! Hierna achtereenvolgens op baarkruk gezeten (bleek niet mijn ding, en hele linker been sliep na 20min!), achterstevoren op knieën op het bed met hoofdeinde omhoog, en op mijn rug geëindigd. Uiteindelijk had ik het persen goed door (nóg meer druk zetten dan je denkt haha) met hulp van aangeven van richting door de verloskundige. Goed de instructies kunnen blijven volgen op het einde, en zo is blakend roze (en met bij mij minimale schade) xy ‘geschonken aan het licht’ zoals het zo mooi in het Spaans wordt gezegd! Wat een bijzondere ervaring. En wat gek dat je dan opeens om 00:30 ‘s nachts thuiskomt met een baby! 
 
Ik zou het heel leuk vinden om met xy de verkorte Babymassage cursus in augustus te doen (nav je mail van vandaag), die van okt-nov lukt namelijk niet met werk. xy is op 10 augustus wel pas 6 wkn ipv 2 mnd oud, is dat een groot probleem? Vanwege het 10 dagen overtijd zijn was hij na de geboorte wel al krachtiger dan normaal 😉 Ik hoor het graag, dan schrijf ik mij in!
 
Hartelijke groet, 
Tessel